Sezon na mniszka (lekarskiego)

Liście i kwiaty wyrastają z jednej roety
Liście i kwiaty wyrastają z jednej rozety

Kwitnie na żółto, smakuje podobnie jak rukola. A jednak niechętnie po niego sięgamy, choć jest tuż koło nas. Mniszek lekarski, zwany przez nas mleczem, jest bardziej lubiany we Francji niż w Polsce. A szkoda…

Ma właściwości lekko moczopędne, ale nie wypłukuje potasu z organizmu. Wiedziały o tym nasze babcie pijając czasem herbatkę z wysuszonego korzenia mniszka. Na wsiach także dodawało się młody liście mleczu do sałaty. Może warto do tego powrócić?
Mniszka można znaleźć prawie wszędzie. Choć, oczywiście, nie ma powodu, żeby zbierać go z trawników przy ruchliwych jezdniach, bo nawet w Kutnie są miejsca, gdzie rośnie z dala od spalin. Można wykorzystywać młode listki, kwiaty i korzeń rośliny.

[dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”auto” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ] Młode listki doskonale się sprawdzą jako zielenina na kanapce. W smaku są bardzo podobne do rukoli, tak samo lekko pikantne. Można je także dodać do prawie każdej zielonej surówki, dla większej różnorodności smaku. Sałatka z liści mlecza jest bombą witaminową: nieblanszowane liście zawierają witamy A,B,C,D – co ciekawe, mniszek ma więcej witaminy A niż… marchewka. Gdy liście zaczynają wydzielać mleczko – stają się gorzkawe, wybierajmy więc te jak najmłodsze. Doskonale smakują w połączeniu z jajkami w każdej postaci.[/dropshadowbox]
Warto też zbierać kwiaty mniszka. Powinny być dobrze rozwinięte, dlatego trzeba to robić przed południem i – najlepiej – gdy jest sucho i słonecznie, bo wtedy mają najwięcej smaku i aromatu. Zebrane warto rozłożyć na jasnym papierze, aby pozbyć się niechcianych gości – owadów, które lgną do kwiatów, bo mlecz jest rośliną miododajną.
Z kwiatami można robić wiele rzeczy: można je zalać oliwą, tak aby zakryła wszystkie kwiaty i odstawić w ciepłe miejsce nie dłużej niż na 2 tygodnie – by kwiaty nie zaczęły pleśnieć. Po tym czasie miksturę trzeba przecedzić, kwiaty – wyrzucić, a mleczową oliwę można wykorzystać przez cały rok do masażu obolałych mięśni lub przy bólu stawów. Można też przygotować maść z olejku mleczowego i odrobiny, rozpuszczonego nad gotującą się wodą, wosku pszczelego.
mniszek2Są też osoby lubujące się w syropie mleczowym gotowanym na bazie kwiatów mlecza, cukru i soku z cytryny – oczywiście z dodatkiem wody. Kwiaty dodaje się także… do octu.
Zielarze twierdzą, że korzeń mniszka ma właściwości lecznicze – ma zastosowanie w leczeniu dolegliwości trawiennych, związanych z wątrobą i woreczkiem żółciowym.
Sok mleczny działa podobnie do soku znajdującego się w łodygach jaskółczego ziela – usuwa brodawki skórne, zwłaszcza we wczesnym stadium. Mniszek bywał surowcem do napoju będącego substytutem kawy – korzeń mniszka należy podsuszyć w piekarniku, a potem zmielić i zaparzyć jak kawę tradycyjną. W Internecie można znaleźć wiele przepisów na mniej lub bardziej wymyślne potrawy z dodatkiem mniszka lekarskiego.

 

Komentarze

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *