Czy jajka są zdrowe czy wręcz przeciwnie?

Czy jajka są zdrowie?

Zawsze przed Wielkanocą jesteśmy pełni dylematów: czy jaja są zdrowe czy wręcz przeciwnie? Od lat bowiem dietetycy straszą nas cholesterolem zawartym w żółtkach, a naturoterapeuci zachwalają jajka jako super pokarm…

W większości mediów znacznie częściej można spotkać wypowiadających się dietetyków niż naturoterapeutów, dlatego z przekory oddajmy głos tym ostatnim.

  1. Jajka dają nam wszystko, co potrzebne, by dobrze zacząć dzień. – Choć są niewielkich rozmiarów, to jednak zawierają ogromne ilości składników odżywczych. Wśród nich można wymienić między innymi witaminę A, selen, witaminy B5, B12 i B2 i inne – uważa Piotr Szponarski z portalu Polaku Lecz się Sam. – Tyle dobrodziejstw, a przy tym wartość energetyczna jednego jajka to zaledwie 70 kalorii. W dodatku zawiera ono około 6 gramów białka. W jajach znajdziemy również mangan i wapń, co powoduje, że są wspaniałymi produktami wpływającymi korzystnie na nasz układ kostny. 
  2. Potrafią podnieść poziom tak zwanego dobrego cholesterolu. Jednym z mitów dotyczących jajek jest ten odnośnie ich negatywnego wpływu na poziom cholesterolu, ale to nie jest prawda. Jajka dostarczają bowiem HDL, który zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca oraz korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
  3. Są korzystne dla skóry, oczu i urody – wiele maseczek piękności domowej produkcji wykorzystuje  jajka. Są także pomocne przy pielęgnacji włosów.
  4. Najzdrowsze są te gotowane na miękko – bo nieścięte żółtko zawiera łatwo przyswajalną lecytynę, cholinę i całą stertę witamin. Gdy żółtko jest ścięte, część zdrowotnych właściwości jaja jest bezpowrotnie tracona.

Oczywiście, trudno oczekiwać, że jajka ,,trójki”, od nieszczęśliwych kur więzionych w ciasnych klatkach dodadzą nam zdrowia. Ale jeśli kupimy jaja z wolnego wybiegu lub ekologiczne możemy spokojnie cieszyć się ich smakiem i to nie tylko w Wielkanoc.

A ile jajek można zjeść? Zdanie w tej sprawie specjaliści zmieniali już wielokrotnie. Ostatecznie Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywania nawet do 10 jaj tygodniowo (łącznie z tymi użytymi do przygotowywania potraw) ale…  Amerykańskie Stowarzyszenie Zapobiegania Chorobom Serca nie zaleciło żadnego limitu na jajka.

A więc… smacznego!

Komentarze

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *