Jadłodzielnia otwarta. Czy pomysł się przyjmie?

W poniedziałek oficjalnie otwarto jadłodzielnię. Jest to wykonanie projektu, który zyskał poparcie mieszkańców w Kutnowskim Budżecie Obywatelskim w 2018 roku. Jadłodzielnia powstała w siedzibie Banku Żywności przy ul. Bema 3.

Jak informuje Urząd Miasta Kutno, jadłodzielnia to ogólnodostępny punkt wyposażony w regał z półkami i lodówkę, w którym można pozostawiać niewykorzystane produkty żywnościowe i w ten sposób ograniczyć ilość marnowanego jedzenia, jednocześnie dzieląc się nim z tymi, który go bardziej potrzebują.Punkt będzie otwarty każdego dnia od 7 do 15.
Zasady są proste – każdy może zostawić jedzenie na półce lub w lodówce albo wziąć je stamtąd. Wykluczony jest tylko alkohol, surowe mięso i inne łatwo psujące się produkty. Pomysł skierowany jest nie tylko do osób prywatny, ale również do producentów żywności, właścicieli sklepów, czy też osób prowadzących działalność gastronomiczną i cateringową.
Celem projektu jest umożliwienie mieszkańcom pożytecznego wykorzystywania nadwyżek jedzenia, pomoc osobom potrzebującym oraz upowszechnianie idei wolontariatu. Pomysłodawcą był p. Marcin Ciesielski, natomiast za realizację i finalizację tego działania odpowiedzialny był Wydział Spraw Społecznych i Ewidencji Działalności Gospodarczej Urzędu Miasta Kutna.
foto: Urząd Miasta Kutno

Komentarze

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *