Czwartkowy apetyt
na pączki

paczkiPodobno poganie świętowali tak odejście zimy. My zaś, żałujemy, że kończy się – wyjątkowo w tym roku krótki – karnawał. W tłusty czwartek, ostatni czwartek karnawału, na wszystkich stołach królują pączki.

Te pierwsze były z ciasta chlebowego nadziewane… mięsem l;ub słoniną. Dziś pączki są prawie wyłącznie słodkie, a szczególnym powodzeniem w Kutnie – Mieście Róż cieszą się te z konfiturą różaną.

Lepiej smażą się na smalcu, bo osiąga wyższą temperaturę, niż preferowany ostatnio olej. Jedno jest pewne: ze zwykłą marmoladą czy z adwokatem, na smalcu czy na oleju, z cukrem pudrem czy z lukrem – tradycja nakazuje dziś zjeść co najmniej jednego pączka. A więc – SMACZNEGO!

 

Komentarze

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *