1 lipca – Dzień Polskiej Borówki

Dziś dzień borówki
Początek sezonu na borówki!

Borówkę od równo stu lat uprawia się w USA. Stąd tak popularne u nas określenie ,,amerykańska”. A dlaczego w Polsce obchodzimy Dzień Borówki?

Pierwszy dzień lipca to także umowny początek sezonu. Od tego owoce borówki są zbierane przez plantatorów i rozsyłane do konsumentów na czterech kontynentach. Dlaczego?

– Jest ceniona za smak oraz swoje wartości odżywcze i zdrowotne – mówi Ireneusz Komorowski, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej. Owoce borówki wzmacniają odporność. Zmniejszają ryzyko raka i opóźniają procesy starzenia. Borówka wpływa także dobroczynnie na układ oddechowy i nerwowy. Poprawia pamięć i refleks. Poprawia krążenie i reguluje poziom złego cholesterolu. To owoc XXI wieku.

Do czego można dodawać borówkę? – do wszystkiego! Znakomicie smakuje zmiksowana z jogurtem lub kefirem z dodatkiem miodu, ale dobrym dodatkiem do zdrowego napoju na upalne dni jest mleko – nie tylko zwierzęce, ale także migdałowe, kokosowe, owsiane czy każde inne jakie sobie wymyślimy. Wiele przepisów na potrawy z borówkami można znaleźć w internecie. A więc – jedzmy borówki! I to nie tylko w dniu ich święta!

Komentarze

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *